Sellest hoolimata on Alujevi sõnul levinud “pingutuse nupu peal” töötamine, ehkki see ei ole tõhus. Paljuski on tegu ka ühiskonna mõjuga, et tunneme, justkui peaksime kogu aeg midagi tegema, et väärtuslikud olla. “Näen seda terapeudina kogu aeg. Paljud ei taju, et puhkamine pole mitte ajaraiskamine, vaid vajalik tegevus.” Väsinud organism annab niikuinii alla, nii et sundpuhkus võib tulla haiguse näol.

Terapeudi sõnul üritatakse lühikese aja jooksul autopiloodi peal võimalikult palju asju ära teha, selle asemel et astuda samm tagasi ja mõelda, kas see, mille kallal ametis ollakse, aitab lähemale neile eesmärkidele, mida elus saavutada tahetakse. Katrin Alujevi sõnul on oluline tekitada tunne, et aega on. “Nii kui ütled, et mul on kiire ja ma ei jõua, käivitad kehas jookse-põgene-tardu-kehakeemia, mis tähendab, et inimene ei suuda olla loominguline.”

Tööd tuleb alati juurde, ükskõik kas seda annab ülemus või oled iseenda boss. Samas võib väga hea ajajuhtimise oskus mõnes olukorras ka kahjuks tulla. “Just ajajuhtimisnippide tõttu jõudsin kunagi ummikusse – olin väga hea planeerija ning tegin aina rohkem ja rohkem, aga lõppkokkuvõttes ei vii see millegi muu kui läbipõlemiseni.”

Katrin Alujev alustab iga oma päeva tegevuste planeerimisega. Lisaks sellele, mida on tarvis teha, võtab ta arvesse sedagi, millal on tal tegutsemiseks rohkem energiat ehk jälgib oma bioloogilist kella. Sellegagi tasub arvestada, millal on rohkem ja millal vähem segajaid. “Multitasking ei aita asju kiiremini ära teha. Vastupidi, meil kulub rohkem energiat. Seetõttu tasub keskendumist vajavate tööde ajaks kõrvaldada segajad – lülitada välja telefon ja arvuti meilirakendus,” soovitab ta.

Ajaplaneerimise nipid:

KODUS

Viska välja kõik, mida sa ei vaja.
Kodu on märksa lihtsam korras hoida, kui seal pole üleliigseid asju. Loobu sellest, mida sa tegelikult ei vaja, see hoiab kokku nii aega kui ka raha.

Kaasa kogu pere.
Kas sina oled see, kes teeb suurema osa kodutöödest? Koostage kodutööde plaan, kus kõik pereliikmed panustavad võrdselt.

TÖÖL

Kahe minuti reegel.
Kui ülesanne võtab aega vähem kui kaks minutit, tee see kohe ära, mitte ära lükka ebamäärasesse tulevikku.

Õpi rahulikumalt võtma.
Hoolimata paika pandud päevaplaanist tuleb ette ootamatusi, millest ei tasu lasta ennast kõigutada. Usu endasse ja sisenda endale, et saad kõige vajalikuga hakkama. Positiivselt mõeldes oled produktiivsem ja probleemid lahenevad lihtsamini.

Täismahus lugu ilmus 2017. aasta Eesti Naise märtsinumbris.