Enamasti on halvustavad eneseväljendused vaid n-ö viimane tilk, kui tööst kurnatud või elust väsinud inimese kannatuste karikas üle ääre ajab, ning arusaamatuse ja emotsioonitsemise tegelikud põhjused on mujal. Allasurutud tundeid näidatakse lihtsamalt neile, keda usaldatakse. Seega tasub uurida, millised on tundepurske tagamaad, ja sõbrale andestada. N-ö t e g e l i k u arvamuse sõbra elu ja tema lähedaste kohta kujundab võrdlus inimese enda tegelikkusega. Kui see ei vasta unelmatele, voolab rahulolematus välja sõbra ja lähedaste peale.

Kadedusest kantud halvustamine on haavav ja kahjustab sõprust igal juhul. Tobedate kuulujuttude vastu aitab teema naljaks pööramine ja heatahtlik üleolek. Elada saame vaid selle abil, mida ise teeme ja ütleme, teiste tõlgendustest hoolimata.

Sõbrannade armukadeduse hulknurkade lihvimiseks võiksid kaks, kes kolmandale küllaminekut kavandavad ja neljandat kutsuda ei kavatse, viimast sellest varakult teavitada. Andes tollele võimaluse valida, kas ta tahaks osaleda või ei. Tegemist on riskantse avameelsusega ja solvumine võib järgneda niikuinii...

Sõpru usaldatakse ja hoitakse peamiselt seepärast, et nendega on võimalik olla sina ise ja hingeliselt alasti - haavatav, õrn ja vahel kaitsetu, kuid ikkagi tingimusteta omaks peetud. Kauplemine sõprusega ja arvepidamine selle üle, kes ja kui palju esimesena kontakti võtab või mida teisele kinkinud on, viitab suhetes pealiskaudsusele ja tarbijalikkusele.

Kui ka juhtub, et elukorralduse muutused toovad kaasa pausi omavahelises suhtluses või võõrdumise, avastavad asjaosalised olude muutudes enamasti, et vahepealseid aastaid poleks nagu olnudki, ning läbikäimine võib jätkuda sealt, kus pooleli jäi.

Vanarahva tarkuse järgi ei tohi sõprust ja lähisuhteid oma äri teenistusse rakendada, varem või hiljem lõpeb see tüliga. Samas on mitmeid (siiski erandlikke) näiteid sellest, kuidas sõbrad uute algatustega hästi hakkama saavad või ühises äris edukaks osutuvad.

Vana indiaani elutarkus ütleb: kui sul on 3 sõpra, kellega võid vajadusel kontakti võtta kas või kell 3 öösel ja kes ei ela kaugemal kui 30 kilomeetrit, saad end tunda kindlalt. Juba teadmine, et sul on usaldusväärsed sõbrad, teeb sind tugevamaks, nii et tuled ainuüksi neile mõeldes ka ise toime."

Loo täismahus leiad 2017. aasta oktoobrikuu Eesti Naisest.