Teadlikkus ennetab probleeme

Probleemide ennetamiseks oleks kõige targem grillihooajal teadlikumalt toituda. Väiksemad toiduportsjonid, suurem rohelise salati ja köögiviljade osakaal menüüs, piisav vee ja mõõdukas alkohoolsete jookide tarbimine on peamised punktid, millele tähelepanu pöörata, et jaanipäev ja grillihooaeg mööduksid suuremate vaevusteta.

Samuti on oluline regulaarsus – süüa võiks vähem korraga, kuid tihedamini ning kindlasti ei tohiks vahelejäänud toidukordi kompenseerida järgnevaga. Liiga pikad pausid toidukordade vahel aeglustavad seedesüsteemi tööd, viies omakorda uute probleemideni.

Kui aga erinevad kõhuprobleemid on iga-aastane mure, siis tuleks aegsasti endale koduapteeki varuda vastavad preparaadid sümptomite leevendamiseks, vältides nii ootamatuid külaskäike apteeki. Kui olete siiski apteeki teel, siis valikuvariante on palju, alustades taimeteedest ja lõpetades mitmesuguste tablettidega.

Tassike taimeteed peo lõpetuseks

Kergema raskus- ja täiskõhutunde korral võiks proovida erinevaid ravimtaimedest tehtud tõmmiseid. Teada-tuntud seedimist soodustavad taimed on piparmünt, harilik pune, naistepuna, saialill, kummel, apteegitill, köömned jpt. Tihti on nii mõnigi neist juba kodus olemas ja saate probleemile kiiresti leevendust. Eelnimetatud taimi võib tarbida eraldi või valmistada segu erinevatest taimedest.

Kes ise aga suur taimetark ei ole, siis apteegis leidub mitmesuguseid valmis teesegusid. Toime avaldumiseks peab iga taime puhul järgima konkreetset valmistusjuhendit. Piparmündi puhul võiks enne tarvitamist segul lasta tõmmata 30 minutit, juua soojalt või jahtunult. Suveõhtud kipuvad Eestis jahedad olema, nii et miks mitte lõpetada grillipidu tassikese kasuliku teega.

Artišokk paneb seedemahlad tööle

Lisaks ravimteedele on saadaval ka taimeekstraktide baasil tilkasid ja tablette kõhupuhituse ning seedesüsteemi korrashoidmiseks. Üks vähemtuntumatest, kuid tõhus on seedemahlade eritust toetav artišokki sisaldav preparaat. See köögivili aitab toime tulla rasvarikka toidu seedimisega ning säilitada maksa talitust. Artišokitablettid sobivad hästi kõhuhädade ennetamiseks läheneva jaanipäeva ajal või üleüldiselt inimestele, kes kipuvad toidukogustega liialdama.

Mõru ibeerise baasil tilgad koos teiste taimsete ekstraktidega on universaalne ravim kõiksuguste kõhuhädade korral alates kergemast iiveldusest ja puhitistest kuni spastiliste valudeni. See sobib ideaalselt lastele ning rasedatele ja imetavatele emadele. Seedimist ergutavad ka toidule lisatavad vürtsid, kuid nendega peaks siiski olema ettevaatlik. Liiga vürtsikas toit võib magu hoopis ärritada.

Ensüümid on organismile toeks

Tõsisemate vaevuste korral loodusravist enam ei aita ning tuleb apteeki spetsiifilisemaid preparaate otsima minna. Tõhusad vahendid seedimise parandamiseks on pankrease ensüümidel baseeruvad ravimid. Pankreas ehk kõhunääre toodab toitainete (süsivesikud, valgud, lipiidid) peensooles lagundamiseks vajalikke ensüüme ja hormoone. Liigsöömise korral võib juhtuda, et keha ei suuda vastavaid ensüüme piisavalt toota ning sellisel juhul oleks mõistlik organismi lisaks toetada.

Tugevate spastiliste ehk pisteliste valude korral kõhus aitavad drotaveriini tabletid. Kõrvetiste korral on jätkuvalt esmavalikus antatsiidid (mageensiumi-, kaltsiumi- ja alumiiniumisoolad), mis aitavad maos ülihappesust neutraliseerida.

Et grillihooaeg jätaks meeldivad mälestused, toituge tervislikult, jälgige portsjonite suuruseid ning varuge koduapteeki endale meelepärane preparaat, et tekkinud vaevustele õigel ajal jaole saada.

Allikas: Südameapteek