Mille poolest erineb perearsti töö maal ja linnas?

Linnas ei saa vist kunagi juhtuda, et inimesed tulevad arsti juurde ette registreerimata. Aga maal on see tavaline ja keegi selle üle ei imesta. Tullakse siis, kui parasjagu aega on. Mõnikord on koridor rahvast täis, ootavad kannatlikult. Me oleme siin 35 aastat õega koos töötanud ja meil on patsiente, kes siiani ei tea midagi vastuvõtuaegadest. On küll nõue, et kõik inimesed peavad olema vastuvõtule registreeritud, kuid seda on maal keeruline täita. Kes on juba tulnud, seda ma ei saada ju tagasi, abi peab inimene saama.

Veel ei kujuta ma ette olukorda, et perearsti juurde oleks järjekord. Meil pole, aga kuuldavasti linnas peavad inimesed päevi ootama, et arstile pääseda. Siin on tavaline, et patsient helistab apteegist, et mul on see ja see ravim otsas, kas saaksid uue retsepti teha.

Olen arst kogu aeg, 24/7. Poeuksel on mulle näidatud röntgenipilti. Mõni jutuajamine on olnud lausa kurioosne, küsitakse täiesti avalikult piinliku tervisehäda kohta. Tean teisi maa-arste, kes ei käigi kohalikus poes, kuna alati hakatakse oma tervisemuredest rääkima. Olen ka ise pidanud poeukse ees kellegi silmi kontrollima... Muidugi ma tahan aidata, aga koht peab olema sobiv.